Bram     Samen op weg     Uitvaart     Laura     Filmpjes     Artikelen  

Amsterdamse ex-crimineel Abraham Spreeuw overleden


URK - Dinsdagmorgen 15 september jl is de Amsterdamse ex-crimineel Abraham Spreeuw overleden. Vorig jaar november werd hij ongeneeslijk ziek verklaard. Zijn lichaam kampte met alvleesklierkanker, maar hij kreeg nog ’genadetijd’ zoals hij het zelf noemde. Nu is hij ’veilig in de armen van Jezus’, zoals op de rouwbrief staat.

Bram Spreeuw (64) groeide op in de Amsterdamse Jordaan. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met drugs- en drankmisbruik. Hij verzuimde school en kwam terecht in internaten. Ook belandde hij in het criminele circuit van Amsterdam. Onder invloed van alcohol en drugs en pleegde hij tal van misdrijven en lichtte de grootste drugsbaronnen op. Hierdoor was hij altijd op de vlucht omdat de onderwereld uit was op vergelding.

Rond zijn 43e maakte Spreeuw een ommekeer mee. Terwijl hij op zoek was naar een toilet om heroïne te kunnen spuiten, vroegen christenen of ze voor hem mochten bidden. "Toen God mij aanraakte, ervoer ik een ware douche van liefde, waarover gesproken wordt in Johannes 7:38: Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien", zo getuigde Spreeuw wanneer hij sprak over zijn bekering. Gaandeweg keerde hij de criminaliteit en verslavende middelen de rug toe. Jarenlang vertelde hij zijn verhaal en het Evangelie aan onder anderen jongeren en gevangenen. Ook tijdens zijn ziekte bleef hij dit doen.

Spreeuw woonde samen met zijn vrouw Laura in Urk en was bevriend met dorpsgenoot Krijn de Jong, die werkzaam was bij Tot Heil des Volks in Amsterdam. De twee publiceerden in 2012 het levensverhaal van Spreeuw in het boek "Dat jij nog leeft..."

De rouwdienst zal plaatsvinden zaterdag 19 september in Urk.


  Terug naar artikelen menu