Bram     Samen op weg     Uitvaart     Laura     Filmpjes     Artikelen  

De Telegraaf dinsdag 4 december 2012


Die tijd ligt verder achter hem. Spreeuw (61) is van zijn verslavingen af, zelfs sigaretten roken doet hij niet meer. De verklaring voor die grote verandering is volgens hem: "God heeft me aangeraakt."
Zijn bijzondere levensverhaal staat nu opgetekend in een boekje dat geschreven is door Krijn de Jong, die als hulpverlener in de Amsterdamse binnenstad werkte. De titel 'Dat jij nog leeft...' komt van de verbazing als Spreeuw mensen uit zijn slechte tijd ontmoet. "Dat hoor ik zo vaak." Al dertien jaar bezoekt hij als vrijwilliger gevangenissen, klinieken en scholen om zijn boodschap uit te dragen. "Ik wil kinderen waarschuwen voor de gevaren van drugs en alcohol en mensen die ervoor bezweken zijn, hoop geven: 'Kijk naar mij, ik ben eruit gekomen en dat kunnen jullie ook. God houdt van iedereen.'"'
In de jaren zeventig en tachtig was Spreeuw een draaideurcrimineel, nog voordat het woord was uitgevonden. Hij ging regelmatig de gevangenis in. In het Amsterdamse wereldje stond hij bekend als 'Rooie Bram' of vanwege zijn vriendenkring als 'De Surinamer'. Met roven en oplichten betaalde hij zijn dure verslavingen. "Als ik daarover vertel bij een lezing, schrikken mensen er behoorlijk van", zegt Spreeuw. "Laatst vroeg een kind: 'Meneer, heeft u ooit wel eens wat goed gedaan in uw leven?' Dat hakt er in, ook al ligt het nu ver achter me." Spreeuw werd in de Jordaan geboren. Alcohol was de baas in het gezin waar een voor de jaren vijftig erg vrije seksuele moraal heerste. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij in internaten door. Als jong-volwassene ontwikkelde hij zich tot een gehaaide drugscrimineel, een ripdealer die zo gehaat werd, dat hij zijn leven niet zeker was. Een verhuizing naar Lelystad veranderde daar aanvankelijk niet veel aan. "Daar pikte ik elke week wel iets bij de Gamma, werd ook steeds maar weer opgepakt."
Een ontmoeting met gelovige mensen bracht die verandering wel.
" Zij hebben voor mij gebeden, nog voordat ik dat zelf ging doen."
Daarna volgde een drie jaar durende strijd om af te kicken.
"Dat is heel zwaar geweest, ik heb ook een paar keer een terugval gehad, maar uiteindelijk is het goed gekomen."


  Terug naar artikelen menu