Bram     Samen op weg     Uitvaart     Laura     Filmpjes     Artikelen  

De Heer verloste ex-junk ˈRooie Bramˈ


Ex-junk Bram Spreeuw
17 september 2015

URK - Menigeen waande Bram Spreeuw al jaren dood. Tot zijn nek zat hij in de misdaad en bovendien was hij zwaar verslaafd aan drank en drugs. ‘In de jaren tachtig en negentig was hij de bekendste junk van Lelystad’, zegt Roel de Graaf, politiechef op Urk en destijds werkzaam in de provinciehoofdstad.

Maar Spreeuw kwam tegen alle verwachtingen in op het rechte pad. Nu is hij overleden. Dinsdag stierf Spreeuw op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleeskanker.

Meerdere keren per week kwam ‘Rooie Bram’, zoals hij genoemd werd, bij De Graaf op het bureau, meestal vanwege diefstallen die hij pleegde om zijn verslaving te bekostigen. "Hij pikte alles wat los en vast zat", zegt De Graaf. Toch vond hij Spreeuw geen vervelende vent. "Het was iemand met humor. In zijn hart was hij een goed mens, die door een verkeerde start in de criminaliteit was beland. Hij zou bijvoorbeeld niet stelen van een oud vrouwtje."

Spreeuw groeide op in de Amsterdamse Jordaan in een door alcoholisme getekend milieu. Met zijn broers kwam hij al snel in een internaat terecht.

Toch had Spreeuw zich niet alleen maar met lichte criminaliteit beziggehouden, vertelde hij later tegen De Graaf. "Het scheen dat hij ook wel eens ripdeals had gepleegd." Hierbij worden drugsdealers bestolen. Dat gebeurde vooral in Amsterdam, waar hij tot zijn vertrek naar Lelystad woonde. In die tijd was hij volgens eigen zeggen op de vlucht omdat criminelen uit waren op wraak.

Toen De Graaf in 2000 van Lelystad naar de politie in Almere vertrok, verloor hij Spreeuw uit het oog, totdat hij op Urk in gesprek kwam met Urker Krijn de Jong. Toen die hem verenigde met Spreeuw viel De Graaf bijna om van verbazing. "Ik heb maar heel weinig heroïneverslaafden echt zien afkicken. Bram was de allerlaatste van wie ik dacht dat dit hem ooit nog eens zou lukken."

Volgens eigen zeggen heeft Spreeuw de ommekeer in zijn leven te danken aan een ontmoeting met God. Terwijl hij op zoek was naar een toilet om heroïne te kunnen spuiten, vroegen christenen of ze voor hem mochten bidden. "Toen God mij aanraakte, ervoer ik een ware douche van liefde", vertelde hij later meermaals.

Gaandeweg keerde hij de criminaliteit en verslavende middelen de rug toe. Sindsdien trok hij het land in om te vertellen over zijn bekering. In 2012 verscheen zijn bijzondere levensverhaal in boekvorm, opgetekend door Krijn de Jong. ‘Dat jij nog leeft’ luidde de titel, omdat hij dat zo vaak te horen had gekregen.

De rouwdienst is zaterdag in Urk, waar hij de laatste jaren woonde.

Bron: De Stentor


  Terug naar artikelen menu