Bram     Samen op weg     Uitvaart     Laura     Filmpjes     Artikelen  


In Memoriam: Bram Spreeuw

21-09-2015

Op 15 september overleed Bram Spreeuw (1951) op Urk. Bram was een goede vriend van Tot Heil des Volks. Na een leven vol mishandeling, drugs en criminaliteit werd hij door God in de kraag gevat. Vaak vergezelde hij ons bij de wandelingen van De Wandelende Tak. Voor veel mensen is zijn getuigenis tot zegen geweest en nog steeds. Zijn levensverhaal is door Krijn de Jong opgetekend in het boekje ‘Dat jij nog leeft’.

Bram beleefde in Amsterdam een jeugd vol alcoholverslaving, seksuele ontsporingen en verwaarlozing. Al jong kwam hij in internaten terecht, waar het er niet beter op werd. Bram ging het criminele pad op. In december 2012 plaatsten we in De Oogst een interview met Bram waarin hij vertelt hoe hij tot geloof kwam. Het gebeurde bij inloophuis The Cleft op de Amsterdamse Wallen. ‘Ze vroegen of ze met mij mochten bidden. Nou, ik had toch niks meer te verliezen, dus dat wilde ik wel. Tijdens dat gebed kwam ik de Heer tegen. Wat was dat heerlijk zeg!
Ik voelde de stromen van levend water waar Jezus over sprak. Ik dacht: wat doen ze hier, zijn ze mij aan het hersenspoelen ofzo? Maar toen ik mijn ogen opendeed, zag ik dat iedereen heel vredig in gebed was.’

Schuilen bij de Heer
Na zijn bekering begon de strijd om van de drugs en alcohol los te komen. ‘Dat heeft jaren geduurd. Een zware tijd. Er waren mensen die wraak op mij wilden nemen. Ik had zoveel mensen opgelicht of beroofd. Meerdere keren was ik bijna dood, maar gelukkig was God de duivel altijd een stapje voor. ’Op talloze scholen, in kerken en gevangenissen heeft Bram in samenwerking met stichting Voorkom zijn getuigenis gedeeld. De reactie op zijn getuigenis bij De Wandelende Tak was vaak: ‘Wat is die man puur!’

Bram had er een gewoonte van gemaakt om ´s morgens in gebed te gaan en uit de Bijbel te lezen. ‘Even schuilen bij de Heer’, noemde hij dat. ‘Het is de olie waarop ik brand. Soms zing ik wat. Ik zing wel vals, maar niemand hoort me behalve de Heer - en Die vindt het prachtig. En zet dit maar met hele grote letters in De Oogst: Gods liefde en Zijn aanwezigheid gaan boven alles.
Het is geen drank, geen drugs, dat stelt niks voor als je God kent. Het valt in het niet, wegwezen! Zorg dat je honger krijgt naar Zijn Woord. Dat geeft pas verzadiging.’

In 2012 trouwde Bram met Laura Kolmus. Ze vergezelde hem naar klinieken en gevangenissen en heeft hem liefdevol verzorgd toen hij ziek was. Een paar maanden geleden hebben we Brams getuigenis gefilmd. We gebruiken het bij de wandelingen van De Wandelende Tak.
Zo leeft Bram voort en blijft hij tot zegen. Ondertussen is zijn wens in vervulling gegaan. Hij leeft bij zijn Heere, ontdaan van alle pijn.
We wensen Laura en de verdere familie toe dat zij hieruit troost mogen putten.

Bron: tot heil des volks


  Terug naar artikelen menu